maanantai 9. heinäkuuta 2012

Mustaherukkamehun keittelyä mustassamaijassa

Onnittelen lämpimästi itseäni, sillä kohtasin jälleen sanayhdistelmän, joka automaattisesti käynnistää ragereaktion. Moderni klassikko ja romanttinen komedia saivat joukkoonsa pohjoismaisen rikosdraaman.

Teidätte kenties nuo pohjoismaiset rikosdraamat. Yleensä päähenkilönä on jonkinlainen harmaa keski-ikäinen elämäänsä kyllästynyt mutiseva juoppo, yleensä ex-poliisi. Tällä henkilöllä, kutsukaamme häntä vaikka Johanssoniksi, on aina oltava ihmissuhdeongelmia, mieluiten ärsyttävä mutta joskus hyödyllinen ex-vaimo. Johanssonilla ei myöskään ole minkäänlaista kunnioitusta auktoriteetteja kohtaan, jotta sarjaa seuraavien harmaiden keski-ikäisten mutisevien pomojensa kanssa kamppailevien toimistojuoppojen olisi helpompi samaistua Johanssoniin.

Johansson ei siis vaikuta kovin erikoiselta tyypiltä, mutta jostain kumman syystä hän päätyy suorastaan maagisesti ratkaisemaan rikoksia. Rikoksen ratkaisu ei yleensä vaadi huimia päättelyketjuja (mikä ehkä selittää sen, että jopa Johansson selviää hommasta) vaan rikosliigan kätyreiden kolkkaamista, tietokoneen ääressä istumista ja sattuman kautta ratkaisevan tiedon löytymistä yleensä jostain yllättävästä paikasta (esim. Johanssonin kantakapakasta tai Johanssonin yhden yön suhteen yöpöydältä). Rikoksen selvittäminen johtaa useimmiten jonkin ihmiskauppaa käyvän kansainvälisen rikosliigan päämajaan (ihmiskauppa ja murhat ovat ainoat rikokset joita Johanssonin keskikokoisessa ruotsalaiskaupungissa tapahtuu). Poliittisia kannanottoja pohjoismaiselta rikosdraamalta on usein turha odottaa.

Tässä on valmis kaava pohjoismaiselle rikosdraamalle, jota voi varsin vapaasti soveltaen muokata itselle parhaiten sopivaksi. Muistakaa, että oli teidän ikioma pohjoismainen rikosdraamanne kuinka shaibaa tahansa, joku on aina valmis ostamaan sitä! Miljoonat odottavat omistajaansa! (Muistakaakin, että kun teidän bestseller-kirjasarjastanne tehdään sitten myöhemmin tv-sarja, ei siinä saa olla muita värejä kuin harmaan sävyjä. Muistakaa mainita tämä ohjaajalle.)

Huhhuh. Nyt riittää. Minähän mainitsin sen ragereaktion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti